’s Nachts wakker liggen: iets waar veel HSP-ers last van hebben. Je neemt overdag veel prikkels op die je ’s nachts nog moet verwerken. Daar komt bij dat je antennes ’s nachts ook aan staan, dus je wordt snel wakker van prikkels in de nacht.

Als je te weinig slaapt ben je sneller prikkelbaar, kunt je moeilijker concentreren, wordt vergeetachtig, je lidibo verlaagt, afvallen lukt niet en de kans op blessures is 40% groter. En als HSP-er is je veerkracht de volgende dag stukken minder. Belangrijk dus om er iets aan te doen!

Wat kun je doen om beter te slapen? Ik las afgelopen week het boek Super Slapen van Floris Wouterson, een slaap perfomance coach. Ik heb er wat tips uitgehaald die mij aanspreken:

Tip 1.
Kijk naar je mindset over slapen en je belemmerende gedachtes die daarbij meespelen. Als je bang bent om weer wakker te liggen is de kans groot dat het ook gebeurt. Focus op lekker doorslapen in plaats van op wakker liggen. Je kunt je mindset herprogrammeren, ik kan je daarbij helpen.

Tip 2.
Doe een media-dieet: stop met het hele dag kijken en luisteren naar het nieuws en naar actualiteitenprogramma’s. Dat zit vol met negativiteit, waarmee jij je systeem onnodig belast.  Positief nieuws verkoopt niet, mensen zijn nu eenmaal gefocust op negatieve berichten en journalisten kiezen altijd de scherpe kantjes van het nieuws om jou te tonen.  Je kunt prima op de hoogte blijven door eens per dag, in de ochtend, te kijken of te lezen. Dan kun je dit de rest van de dag van je af laten glijden en maakt alle negativiteit niet zo’n groot deel uit van jouw beleving.

Tip 3.
Plan overdag een piekerkwartier in waarin je alles opschrijft wat je dwars zit of waar je je zorgen over maakt. En als je veel piekert doe je dat eventueel twee keer per dag. Ik heb gemerkt dat alle emoties die je dwars zitten net zo lang naar boven komen totdat ze voldoende gezien zijn. En, heel vervelend, dat is meestal ’s nachts, omdat dit het enige moment is waarop je brein wat meer rust krijgt. Zorg er dus voor dat alles wat gezien wil worden overdag al ruimte heeft gehad. Dat scheelt ’s nachts een hoop!

Tip 4.
Richt je slaapkamer rustig, prikkelarm, in. Rustige kleuren, goede gordijnen, geen rondslingerende spullen of open kasten. Laat je telefoon ’s nachts ergens anders liggen en zet de wifi uit. Geen TV, stand-by lampjes of andere apparatuur op je kamer. Geen kussens, plaids en andere spullen op je bed. Geen geluidjes ’s nachts van wasmachines of andere apparaten. Frisse lucht en een temperatuur van 16-18 graden. Zorg ervoor dat je brein de slaapkamer associeert met slapen. Frisgewassen beddengoed helpt je brein daar ook vaak bij, net als druppels mandarijnolie of lavendelolie op je kussen. En een goeie matras en goed dekbed dat bij jouw lichaam past.

Tip 5.
Wees streng op je eigen gedrag in de 1,5 uur voor je gaat slapen. Bouw je dag af door die 1,5 uur schermvrij door te brengen. Dus ook geen social media te checken (= dopamine!), geen boek meer te lezen op een blauw scherm en geen drukke activiteiten te ondernemen. Als je slecht slaapt is ’s avonds sporten ook af te raden, je pompt dan juist adrenaline in je lijf. Beter is het om een beetje te gaan opruimen, lezen, wandelen, je bucketlist te maken of wat te kletsen.

Tip 6.
Zorg voor een goed dag- en nachtritme met ongeveer dezelfde tijden van naar bed gaan en opstaan. Als je in het weekend veel uitslaapt, is de kans groot dat je van zondag op maandag juist wakker ligt. Bovendien is het belangrijk dat je overdag voldoende daglicht, van buiten, krijgt. Zo blijft je biologische klok in zijn ritme.

Tip 7. Let op je voeding. Om te slapen maak je de hormonen melatonine en serotonine aan. Je gelukshormoon serotonine wordt voor 80% in je darmen aangemaakt en is dus, naast het reguleren van je stemming, ook heel belangrijk voor je slaapkwaliteit. Eet je niet gezond, dan zet je jezelf al op achterstand. ’s Avonds te laat, te veel en te vet eten bevordert je slaap ook niet. En hoewel je van alcohol heerlijk in slaap valt, is het effect vaak dat je er ’s nachts juist door wakker wordt. Verder raadt Floris Wouterson aan om te zorgen dat je voldoende magnesium in je bloed hebt, eventueel door ’s avonds met een topische magnesiumspray  op je borst te sprayen.

Tip 8
Beweeg, rust en ontspan!  Zorg ervoor dat je overdag voldoende lichamelijke beweging krijgt, drink water, water, water en zorg dat je gedachten overdag de ruimte krijgen om alles te laten passeren.

Meer weten? Op https://www.floriswouterson.com/ lees je meer slaaptips.

Wat zeggen anderen

Met mijn nuchtere instelling ging ik de NEI-sessie in. Ik liet het over me heen komen. Een heel bijzondere ervaring! Heel respectvol ook. En wat ik hoopte gebeurde: de weken na de sessie had ik weer veel meer energie! Daarnaast zette het een bewustwording in gang, die tot op de dag van vandaag doorwerkt. Dankjewel Susan!

De dag na de sessie voelde ik me supermoe, ik voelde echt dat er wat met mijn lichaam was gebeurd. Desalniettemin heb ik echt 1,5 maand volop energie gehad. Ik herkende mijzelf bijna niet meer (in de positieve zin).  Ook is de voedingslijst een geweldig handvat. Ik merk echt dat ik minder buikpijn krijg als ik alleen voeding neem van de lijst.

Contact

 KVK 08 14 49 66  |  BTW NL001585974B51  |  IBAN NL 47 ABNA 052 13 06 523 |Aangesloten bij CAT-vergoedbaar|
Prestatiecode 24513 (lichaamsgerichte psychotherapie) |
Algemene voorwaarden_GAT geschillen | Behandelingsovereenkomst NEI-therapie Susan 2022 |
info_at_neitherapiesusan.nl | T 06-54254470 | M. Naefflaan 24A 7241 GD Lochem