Het plaatje van deze verdrietige mevrouw kregen we bij mijn opleiding psychologische basiskennis. De gevolgen van stress en een hoog cortisolgehalte: erg mooi en blij word je er niet van. Ik begrijp nu ook waarom ik dik werd toen ik vol in de stress zat, een paar jaar terug.

Hoe zit dat nu met stress in je lijf?
Stel je komt een beer tegen. Je lichaam geeft volop adrenaline af. Logisch, want je moet vechten of vluchten met die beer dus heb je alles nodig om in actie te komen. De adrenaline stroomt en alles in je lijf wat even niet de hoogste prioriteit heeft, krijgt minder energie.

Dan is de beer weg:  je hebt gevochten of bent gevlucht. Nu geven je bijnieren cortisol af om je nog een tijdje alert en waakzaam te houden. Je weet namelijk nooit of die beer nog terug komt. Door die cortisol blijf je op je hoede, ontspan je niet echt en kun je nog lange tijd voor 120% functioneren. Heel handig dus.

De beer is weg, maar jij staat nog in de overdrive
De kans dat je in 2021 een loslopende beer tegenkomt is klein. Maar ons lichaam reageert nog steeds hetzelfde op de beren die we op onze weg tegenkomen. En dat is nu niet meer zo handig. Je ziet de gevolgen van constante stress: als het cortisolgehalte in je lichaam niet zakt krijg je er last van. Je wordt dik, want je lijf vraagt om steeds meer energie. Je slaapt niet meer, want stel dat die beer nog langs komt. Je krijgt darmproblemen, want je spijsvertering krijgt minder energie toebedeeld, alle energie gaat immers naar ‘overleven’. Door de constante overdrive word je angstig en overspannen.

Vervelende relaties, werkzorgen of coronastress: we weten allemaal wat stress met je doet. Vaak kun je precies herleiden waar je stress vandaan komt. Maar soms ligt er nog oude stress die opgeruimd wil worden als de tijd rijp is. Zoals bijvoorbeeld tijdens de overgang. Met familieopstellingen of met NEI ontdek je waar die onderhuidse stress vandaan komt en kun je de emotionele blokkades daarvan weghalen. Wel zo gezond.

Contact

 KVK 08 14 49 66  |  BTW NL001585974B51  |  IBAN NL 47 ABNA 052 13 06 523 |Aangesloten bij CAT-vergoedbaar|
Prestatiecode 24513 (lichaamsgerichte psychotherapie) |
Algemene voorwaarden_GAT geschillen | Behandelingsovereenkomst NEI-therapie Susan 2022 |
info_at_neitherapiesusan.nl | T 06-54254470 | M. Naefflaan 24A 7241 GD Lochem