Hoogsensitief? Wat is het nu precies? En welke types zijn er?  Een samenvatting van de belangrijkste punten.

 35 prikkels per seconde
Als HSP-er verwerk je prikkels op een dieper niveau dan niet-HSP-ers. Om te vergelijken: een HSP-er krijgt 35 prikkels per seconde binnen, tegenover twee prikkels per seconde bij niet-HSP-ers. Je ‘ontvanger’ staat dus heel scherp afgesteld.

Daar kun je veel gemak van hebben, omdat je goed voelt wat er bij iemand anders speelt. Het gevaar is alleen dat je snel overprikkeld raakt, want je moet het zelf ook weer verwerken.

Introverte HSP-er
Een introverte HSP-er verwerkt alles aan de binnenkant. Iemand zegt iets en de introverte HSP-er lijkt niet of weinig te reageren. Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat de reactie aan de binnenkant plaatsvindt, binnen de luikjes. Een introverte HSP-er verwerkt en voelt eerst van binnen en komt dan pas naar buiten. Het heeft niks te maken met onzekerheid, het is een manier van informatie verwerken die anders is dan bij een extraverte HSP-er. Een introverte houdt er niet van om overvallen te worden door verrassingen. Houdt er niet van om voor een groep te staan. Is vaak aan de verlegen kant.

Extraverte HSP-er
De extraverte HSP-er krijgt ook zoveel prikkels binnen en heeft veel ‘alleen-tijd’ nodig om alles te verwerken. Maar de extraverte HSP-er is wat meer naar buiten toe gericht, is niet verlegen en houdt van mensen. De reactie op iets dat gebeurt komt heftig binnen, maar de extraverte HSP-er reageert eerder en soms wat heftig. De omgeving begrijpt de extraverte soms niet zo goed. Het ene moment ben je heel open, spontaan en in voor contact. Het andere moment ben je overprikkeld en reageer je afwijzend.

High Sensation Seeker
De High Sensation Seeker is een extraverte HSP-er die graag uitdagingen aangaat. Snel verveeld, wil altijd iets nieuws aanpakken, met de bijbehorende prikkels en uitdagingen. Maar de emmer is ook ineens vol, waardoor de HSS-er zich ineens moet terugtrekken, angstig wordt en het niet meer ziet zitten. Met de ene voet op het gaspedaal, met de andere op de rem. Een tussenweg is lastig voor de HSS-er.  Herken je je in dit type? Lees dan het boek ‘Prikkels bijten niet’ van Saskia Klaaysen eens.

Contact

 KVK 08 14 49 66  |  BTW NL001585974B51  |  IBAN NL 47 ABNA 052 13 06 523 |Aangesloten bij CAT-vergoedbaar|
Prestatiecode 24513 (lichaamsgerichte psychotherapie) |
Algemene voorwaarden_GAT geschillen | Behandelingsovereenkomst NEI-therapie Susan 2022 |
info_at_neitherapiesusan.nl | T 06-54254470 | M. Naefflaan 24A 7241 GD Lochem