De invloed van je onderbewustzijn 

 

De invloed van je onderbewustzijn 

   

De invloed van je onderbewustzijn


Ken je dat? Zo’n liedje van vroeger dat je ineens van begin tot eind meezingt? Of de geur van een drankje dat je meteen terug brengt naar die vakantie van toen?

Veel ervaringen, herinneringen en geleerde dingen worden opgeslagen in je onderbewustzijn. Autorijden, lezen of douchen: je hebt ze ooit geleerd, maar doet het nu zonder dat het veel moeite kost.

Ons brein werkt op deze slimme manier. Door te automatiseren en te filteren kun je zonder lang nadenken je dagelijkse keuzes maken. Wist je dat je soms wel 10.000 keuzes per dag maakt? En dat die allemaal genomen worden vanuit je geautomatiseerde geheugen?

Al deze informatie wordt opgeslagen in een niet-bewust deel van je brein. Emotionele herinneringen worden zelfs door je hele lichaam heen opgeslagen, in het celgeheugen van je organen.

 Je onderbewustzijn is het stuk van de ijsberg dat onderwater zit en dat je niet kunt zien. Ik noem het ook wel de archiefkast van je leven. Die kast staat in de kelder, hij zit propvol en je kunt niet overal goed bij. Maar hij is wel de grote regisseur van jouw leven.  Ik kan je helpen om die informatie uit je onderbewustzijn samen met jou op te ruimen en weg te halen wat je niet meer nodig hebt.


Onbewuste keuzes

  • Ons menselijke brein bestaat uit 3 delen:

  • Het reptielenbrein
    Het oudste en meest instinctieve deel. Verantwoordelijk voor overleving. Dit brein gaat over hartslag, ademhaling, honger en dorst.  

    Het limbisch systeem (zoogdierenbrein)  
    Dit deel van je brein gaat over emoties. Belangrijke 'angstknoppen' en 'beloningsknoppen' zitten in dit brein. Zodra die knoppen aangezet worden, staat je lijf in dienst van deze emoties. Dit slimme deel van je brein koppelt gevoelens en herinneringen aan elkaar. 

  • De neocortex (menselijke brein)
    Hier wordt alles wat we bewust en rationeel doen geregeld. Rekenen, problemen oplossen, plannen en een taal spreken. Dit slimme deel van ons brein onderscheidt ons van de dieren. Dit zorgt ervoor dat je impulsen van je reptielen- en zoogdierenbrein in bedwang wordt gehouden. 


Wist je dat maar 5% van alle keuzes die je op een dag maakt, vanuit die neocortex wordt genomen? Het merendeel van jouw keuzes, 95%, wordt gemaakt van uit je limbisch systeem of vanuit je reptielenbrein.

Zodra er gevaar dreigt reageer je onmiddellijk, vanuit je instinct. Je reptielenbrein gaat in actie: freeze, fight of flight. Je limbische systeem verwerkt daarna alle emoties en herinneringen. Maar het kan zijn dat je menselijke brein zichzelf uit bescherming even uitschakelt of dissocieert. Bovendien is je limbisch systeem gekoppeld aan je zintuigen, het vangt veel meer op dan je bewust bent. 

Er zit dus veel meer informatie in je lijf dan dat je bewustzijn, je neocortex, weet. Alle informatie van je jongste jaren zit in je lijf. Net als alle informatie die jouw zintuigen tussen de regels hebben opgepikt. Dat verklaart, waarom je lichaam zoveel klachten kan geven bij stress. Of waarom je lichaam blokkeert als de stress te hoog wordt.

Je lichaam onthoudt alles. 



Onverwerkte emoties

Het woord emotie komt van het latijnse Emovere: ‘in beweging komen’ of ‘bewegen naar buiten’. 

Een emotie is een uitnodiging van je lichaam om iets naar buiten te brengen. Maar ja, dat is natuurlijk niet altijd handig in onze samenleving. Je kunt niet je buurman ineens voor zijn hoofd slaan. Of in huilen uitbarsten tijdens een zakelijke presentatie.

Wij hebben geleerd om onze emoties in bedwang te houden. Maar dat heeft gevolgen, de spanning van die emoties is namelijk lang niet altijd weg. Een onverwerkte emotie zet zich vast in het celgeheugen van je lichaam. Deze onverwerkte emoties houden invloed op je gedrag en op hoe je je voelt.

Ze kunnen namelijk op een later moment je leven opnieuw getriggerd worden door een situatie die op de oude situatie lijkt. Het lichaam herkent de emoties en zal erop reageren met overlevingsgedrag. Je lichaam doet er namelijk  alles aan om dit nare gevoel niet nog een keer te hoeven ervaren.  Je krijgt dan fysieke klachten, ongewenste gevoelens of ongewenst gedrag.  

Ik werk met 4 methodes die deze oude triggers in jouw onderbewustzijn kunnen opsporen. Want de onverwerkte emotie zit nog in je lijf  opgeslagen. Als je deze emotie naar je bewustzijn haalt, dan je neocortex het ook begrijpen. Daarmee wordt de emotie verwerkt, zodat je hem los laat uit je lijf.  En dat lucht op.

Wat blokkeert er?

Herinneringen uit je jeugd zijn opgeslagen in ons onderbewustzijn. Misschien heb je je ooit voorgenomen dat je niet succesvoller mag zijn dan je vader. Of dat het slecht is om voor je eigen behoefte op te komen, waardoor je geen grenzen kunt aangeven. Misschien heb je geleerd dat geld verdienen slecht is.

Maar ook overgeërfde verstoringen uit je familie of oude trauma’s uit vorige levens zitten in je onderbewustzijn. Al deze verstoringen zitten diep en kunnen de doelen in je dagelijks leven blokkeren.

Als je wilt afvallen, maar je lijf heeft de conclusie getrokken dat je een weerbaar jasje om je heen nodig hebt, dan blijft je lichaam er alles aan doen om gewicht vast te houden.  

In een sessie sporen we deze oude overtuigingen, emoties of blokkades op. Vervolgens vervangen we deze oude belemmeringen voor nieuwe overtuigingen die beter bij je huidige doel passen. 

Meer weten? Je kunt een gratis kennismakingsgesprek inboeken, zodat ik met jouw specifieke vraag kan meedenken.

Ervaring van een cliënt:


'Ik ben heel blij met je want ik heb veel baat bij de consulten. Meer rust en minder hinder van geluiden, alsof de geluiden nu buiten blijven. Thanks a lot!’